Redactie - 25 oktober 2012

Bedrijven niet in rij voor Windows 8


Er is een tijd geweest dat de lancering van een nieuwe versie van Windows een belangrijk moment was voor de IT-afdeling van bedrijven, maar die tijd is voorbij. Vrijdag brengt Microsoft Windows 8 op de markt, maar bedrijven lopen nog niet warm voor het nieuwe besturingssysteem.

Volgens veel concerns is er geen overtuigende reden om over te stappen. Een groot aantal werkt zelfs nog met de voorganger van Windows 7, Windows XP. Michael Silver, analist bij onderzoeksbureau Gartner, verwacht dat 90 procent van de bedrijven Windows 8 niet breed zal ondersteunen. ,,We verwachten dat op het hoogtepunt 20 procent van de pc's bij grote bedrijven op Windows 8 draait.''

De laatste uitspraak is pijnlijk voor Microsoft, dat de pc-markt jarenlang gedomineerd heeft. Er hangt voor het concern veel af van het succes van het nieuwe besturingssysteem. ,,De lancering van Windows 8 is simpelweg de grootste gebeurtenis in minstens 17 jaar'', zei topman Steve Ballmer eerder dit jaar, verwijzend naar het besturingssysteem Windows 95. ,,Windows is het hart en de ziel van Microsoft.'' 

Het probleem voor Microsoft is dat mensen, zowel thuis als op het werk, steeds minder tijd doorbrengen op de pc, legt Peter Vermeulen van pb7 uit. ,,Communicatie verschuift naar smartphones en tablets. IT moet deze apparaten ondersteunen.'' Windows 8 zal dan ook te gebruiken zijn op pc's, tablets, notebooks en smartphones.

Microsoft moet daarom een heel ingewikkelde manoeuvre succesvol zien uit te voeren, legt Vermeulen uit. ,,Microsoft zal de werkplek zo spannend mogelijk moeten maken, zodat de consument die werkplek ook thuis wil.'' Daar komt het succes van Windows oorspronkelijk ook vandaan. Miljoenen mensen gebruikten thuis Windows, omdat ze dat van hun werk kenden. 

Het is echter heel lastig om een zelfde interface op allerlei verschillende apparaten op elkaar te doen lijken en de apparaten ook nog naadloos met elkaar samen te laten werken. Vooral voor pc-gebruikers zal Microsoft waarschijnlijk concessies moeten doen.

,,Omdat de manoeuvre zo lastig is, is het onwaarschijnlijk dat Microsoft de dominantie gaat realiseren, die het in het verleden had', zegt Vermeulen. ,,Microsoft moet het vooral hebben van bedrijven die moeite hebben om een veilige werkomgeving te realiseren voor werknemers die hun eigen apparaat meenemen en daarom besluiten om zelf hun werknemers uit te rusten met een Windowsomgeving op diverse apparaten.'' 

Volgens de Vermeulen zal Windows 8 geen doorslaand commercieel succes zijn. ,,Maar het is een noodzakelijke stap wil Microsoft relevant blijven.'' Daarvoor is meer succes op hardware gebied een andere vereiste. Dat is dan ook de reden dat Microsoft meteen met een eigen tablet komt: de Surface.

,,Microsoft staat met 3-0 achter tegen Apple. Willen ze uiteindelijk winnen, begint het met één doelpunt. Microsoft probeert nu de bal voor het doel te krijgen'', aldus Vermeulen.

(c) ANP

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!