Wouter Hoeffnagel - 15 mei 2016

Bovengemiddeld aantal ICT-vacatures is moeilijk vervulbaar

35% van de vacatures in de ICT-sector en 48% van de vacatures voor daarin sterk vertegenwoordigde ICT-beroepen is moeilijk te vervullen. Dit is fors hoger dan het landelijke gemiddelde van 23%.

Dit blijkt uit cijfers van het UWV. Voor 90% van de vacatures in de ICT-sector wordt een startkwalificatie gevraagd. Van een startkwalificatie is sprake als specifiek wordt gevraagd om een mbo 2/3/4, havo/vwo of hbo/wo opleidingsniveau. Ook wordt in de ICT-sector bovengemiddelde werkervaring gevraagd in vacatures. Ook gelden in deze sector hogere opleidingseisen dan voor de gemiddelde vacature in Nederland.

Bedrijven willen eisen niet verlagen
Ondanks dat bedrijven moeite hebben vacatures te vervullen zijn de meeste bedrijven niet bereid de vacature-eisen aan te passen om de vacature alsnog te kunnen opvullen. Slechts 12% van de bedrijven geeft aan dit gedaan te hebben. Ook andere maatregelen, zoals het aanbieden van om- en bijscholing aan de kandidaat, zijn niet populair onder werkgevers.

De eigen website blijft voor ICT-bedrijven het belangrijke kanaal voor het aannemen van nieuw personeel. Dit geldt vooral voor middelgrote en grote bedrijven. Bij kleine bedrijven komt het personeel juist vooral binnen via relaties en spontane sollicitaties.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!