Witold Kepinski - 12 december 2016

Vier digitale transformatiescenario's die het zakelijke landschap veranderen

Vier digitale transformatiescenario's die het zakelijke landschap veranderen image

In de nieuwste editie van Journey 2020 deelt Atos haar visie op de impact die nieuwe disruptieve technologieën en trends zullen hebben op de manier waarop we werken en leven. Atos verwacht dat deze ontwikkelingen verstrekkende gevolgen zullen hebben, dwars door alle economische sectoren heen. Bedrijven die erin slagen adequaat op deze ‘digitale aardschokken’ te reageren, zullen in het digitale tijdperk een voortrekkersrol vervullen. ‘Journey 2020 - Digital Shockwaves in Business’ is een publicatie van de Scientific Community van Atos.

Het rapport schetst een wereld waarin veranderingen zich in een steeds hoger tempo voltrekken en dat heeft een grote impact op het bedrijfsleven en de samenleving. Bedrijfsmodellen en technologische applicaties die nu al gemeengoed zijn in de b-to-c-markt worden steeds vaker ingezet voor interacties tussen zakelijke partijen. Zo ontstaat een reeks zakelijke disrupties die Atos in Journey 2020 als ‘Digital Shockwaves’ omschrijft.

Atos onderscheidt vier scenario’s op het gebied van digitalisering die het zakelijke landschap ingrijpend zullen veranderen:

1. Nieuwe bedrijfsmodellen waarin volledige ecosystemen van partijen in de voorraadketen zich hergroeperen rond Gemeenschappelijke Industriële Dataplatforms. Op deze platforms kunnen zij informatie delen over design, productie, operationele activiteiten en marktontwikkelingen en zo de basis leggen voor Intelligent Networked Enterprises.

2. Nieuwe manieren van werken: voortgaande automatisering en communities creëren nieuwe voorwaarden voor de manier waarop mensen met elkaar samenwerken. De werkplek van de toekomst is virtueel, collaboratief en flexibel. User Interfaces evolueren en zullen in de toekomst ook wearables omvatten. Ook de manier waarop IT-applicaties worden ontwikkeld en toegepast, verandert ingrijpend. DevOps worden steeds vaker ingezet om de slagvaardigheid van applicaties gedurende hun volledige levenscyclus te vergroten.

3. Disruptieve technologieën: Atos verwacht dat Quantum Computing op de middellange termijn een enorme impact zal hebben, vooral op het gebied van beveiliging. Nu nog streng beveiligde data-encrypties kunnen in de toekomst gemakkelijk worden ‘gekraakt’ door specifieke kwantum-algoritmes. Bedrijven moeten zich hierop nu voorbereiden door het uitwerken van een strategie voor Quantum-proof Cryptografie.

4. Andere uitdagingen, zoals de noodzaak van een verbeterde en vereenvoudigde cybersecurity. Vooruitgang in de medische technologie en voedselproductie biedt ook allerlei nieuwe mogelijkheden, die leiden tot nieuwe morele en ethische vraagstukken waarvan we ons nu rekenschap moeten geven in het denkproces over IT for Life.

Volg meer nieuws op #Journey2020 en @Ascentblog

Download de pdf of bezoek de Journey 2020- Digital Shockwaves in Business hub en deel uw ideeën.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!