Wouter Hoeffnagel - 27 maart 2018

CEO's van IBM en Apple pleiten voor strengere regelgeving over datagebruik

IBM's CEO Virginia Rometty en Apple's CEO Tim Cook pleiten voor strengere regelgeving rondom het gebruik van persoonlijke data. Rometty en Cook deden hun uitspraken op het driedaagse China Development Forum in Peking.

Dit meldt Reuters. De oproep volgt kort nadat bleek dat Facebook gegevens van ongeveer 50 miljoen gebruikers wereldwijd zijn misbruikt door consultancybedrijf Cambridge Analytica. Dit schandaal heeft voor een felle discussie over privacy en het gebruik van data van gebruikers geleid. De CEO van IBM is kritisch over het analyseren van gebruikersdata. "Wie deze technologieën gaat gebruiken, moet mensen hierover informeren zodat zij hiervoor nooit verrast kunnen worden", aldus Rometty. De CEO stelt dat gebruikers de mogelijkheid tot een opt-in en opt-out moeten hebben en altijd duidelijk moet zijn dat zij zelf eigenaar blijven van hun data.

'Grote verandering nodig'

Cook stelt dat 'goed opgestelde' regelgeving nodig is. "Het is duidelijk voor mij dat een grote verandering nodig is", aldus Cook. "Persoonlijk ben ik geen grote fan van regulering, aangezien regelgeving in sommige gevallen onverwachte consequenties kan hebben. Deze specifieke situatie is echter zo nijpend en is zo groot geworden, dat goed opgestelde regelgeving noodzakelijk is."

Rometty en Cook deden hun uitspraken op een evenement in China. Ook dit Aziatische land scherpt privacywetgeving steeds verder aan. "China wordt steeds bewuster van dit probleem en heeft relevante wetten verstevigt door deze duidelijker en sterker te maken", legt Robin Li, CEO van Baidu, uit. "Ik denk dat Chinezen meer open of minder gevoelig voor privacy zijn. Indien zij in staat zijn (privacy) in te ruilen voor gemak, veiligheid of efficiëntie, zullen zij in veel gevallen bereid zijn dat te doen."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!