Witold Kepinski - 10 juni 2023

EU ondersteunt micro-elektronica en communicatietechnologie innovaties

De Commissie heeft, na toetsing aan de EU-staatssteunregels, toestemming verleend voor een belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang (“IPCEI”) voor steun aan onderzoek, innovatie en de eerste industriële toepassing van micro-elektronica en communicatietechnologie in de hele waardeketen. Het project met de naam “IPCEI ME/CT” is door veertien lidstaten samen voorbereid en ingediend: Oostenrijk, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Malta, Nederland, Polen, Roemenië, Slowakije en Spanje.

EU ondersteunt micro-elektronica en communicatietechnologie innovaties image

De lidstaten zullen tot 8,1 miljard euro overheidsfinanciering verschaffen. Dit zou voor nog eens 13,7 miljard euro aan particuliere investeringen moeten zorgen. In het kader van dit IPCEI zullen 56 ondernemingen, waaronder ook mkb-bedrijven en start-ups, 68 projecten uitvoeren.

IPCEI ME/CT

Bij IPCEI ME/CT gaat het om onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten rond micro-elektronica en communicatietechnologie in de volledige waardeketen – van materialen en tools tot chipsontwerp en productieprocessen.

Inzet van deze projecten is het faciliteren van digitale en groene transformatie door: i) innovatieve micro-elektronica- en communicatieoplossingen te creëren en ii) energie-efficiënte en materiaalbesparende elektronicasystemen en productiemethoden te ontwikkelen. Deze projecten zullen bijdragen aan de technologische vooruitgang in diverse sectoren, zoals communicatie (5G en 6G), autonoom rijden, kunstmatige intelligentie en quantumcomputers. Ook ondernemingen die actief zijn in energieopwekking, -distributie en -gebruik, zullen steun krijgen bij het maken van hun groene transitie.

De eerste vernieuwende producten kunnen misschien al in 2025 op de markt komen en het volledige project zou tegen 2032 moeten zijn afgerond. (De tijdslijnen variëren naargelang van het betrokken project en de betrokken onderneming.) Naar verwachting zullen rond 8 700 directe banen worden gecreëerd – en nog meer indirecte banen.

IPCEI ME/CT volgt en is een aanvulling op het eerste IPCEI om onderzoek en innovatie te steunen in de sector micro-elektronica. Dat project kreeg in december 2018 goedkeuring van de Commissie.

"Dit recentste IPCEI dat is goedgekeurd, laat nog maar eens zien dat de EU-Chips Act nu al leidt tot aanzienlijke publieke en private investeringen in de hele Europese waardeketen voor halfgeleiders – van materialen tot ontwerp, van uitrusting tot geavanceerde verpakking. Door te investeren in onze innovatieve ondernemingen investeren we in de technologische en industriële leiderspositie van Europa voor halfgeleiders, maar ook in leveringszekerheid en economische veiligheid"", zegt Thierry Breton, commissaris voor de Interne Markt bij de Europese Commissie.

Micro-elektronica en communicatietechnologie vormen de ruggengraat van alle moderne elektronische apparatuur – van mobiele telefoons tot medische apparatuur. Dit belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang is het grootste dat tot dusver is goedgekeurd – en het tweede voor micro-elektronica. Innovatie is van essentieel belang om de Europese economie groener en veerkrachtiger te maken. Maar innovatie kan ook risico’s inhouden die de markt niet alleen wil dragen. Daarom moet staatssteun beschikbaar worden gesteld om deze kloof te overbruggen" zegt Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter belast met het mededingingsbeleid bij de Europese Commissie,

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!