Redactie - 22 augustus 2023

Veertien arrestaties bij Interpol-actie tegen Afrikaanse cybercrime

Een operatie geleid door Interpol heeft veertien verdachten gearresteerd en meer dan 20.000 verdachte netwerken geïdentificeerd in 25 Afrikaanse landen. De verdachten zouden samen verantwoordelijk zijn voor 40 miljoen dollar (omgerekend zo'n 37 miljoen euro) aan gestolen geld.

Veertien arrestaties bij Interpol-actie tegen Afrikaanse cybercrime image

Het gaat om een operatie genaamd Africa Cyber Surge II, waarbij Interpol samen met Afrikaanse politiediensten en private securitybedrijven enkele maanden onderzoek voerden naar online scams, zoals phishing, afpersing en het vervalsen van zakelijke mails. De arrestaties gebeurden onder meer in Nigeria, Mauritius en Kameroen.

Cybercrime is al enkele jaren in opmars in landen als Nigeria (denk aan de klassieke Nigeriaanse prins scam), maar de afgelopen jaren wordt ook de bestrijding ervan opgevoerd. Een week geleden arresteerde Interpol bij ‘operatie Jakhals’ bijvoorbeeld ook al een honderdtal mensen in Afrika en de EU die vermoedelijk lid zijn van de Black Axe misdaadorganisatie. Die laatste is gespecialiseerd in creditcardfraude, romance scams en witwaspraktijken.

In samenwerking met Data News

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!