Ron Smeets - 12 september 2023

Apple krijgt nog minimaal drie jaar 5G-chips van Qualcomm

De 5G-chips voor Apple producten zullen ook de komende drie jaar, tot en met 2026, nog door Qualcomm geleverd worden. Dat heeft de chipfabrikant deze week, vlak voordat Apple de nieuwste iPhone (15) presenteert, bekendgemaakt. Voor Qualcomm is dat een meevaller, aangezien aangenomen werd dat Apple vanaf eind 2024 eigen 5G-chips zou gaan gebruiken.

Apple krijgt nog minimaal drie jaar 5G-chips van Qualcomm image

Blijkbaar is Apple nog niet zover dat de 5G-chips die het al een hele tijd in eigen beheer ontwikkelt, in de praktijk, vanaf 2025, kan gaan inzetten. Echter, het zou natuurlijk ook goed kunnen dat Apple toch al, voor de iPhones en andere producten die vanaf 2025 op de markt verschijnen, voor een deel – of bepaalde markten – van eigen 5G-chips voorziet.

Eigen chips voor alle Apple producten

Enkele jaren geleden nam Apple het besluit dat het minder afhankelijk wilde zijn van chip-fabrikanten zoals Samsung en Qualcomm. Uiteindelijk wil Apple al haar producten van eigen chips voorzien. Voor de computers – iMac, MacBook en Mac – is dat al een feit. Die worden echter in veel kleinere aantallen geproduceerd en verkocht als de populaire iPhones, waarvan er jaarlijks honderden miljoenen over de toonbanken gaan.

Wellicht weet de Amerikaanse fabrikant nu dus ook al dat het voor het eind van 2026 nog niet de benodigde aantallen in eigen beheer kan produceren. Het feit dat de fabrikant de overeenkomst met Qualcomm voor de levering van 5G-chips voor de iPhone nu verlengd heeft, toont in ieder geval aan dat Apple nog niet klaar is om de honderden miljoenen iPhones de komende jaren allemaal al van eigen 5G-chips te voorzien.

Wereldwijd chiptekort

Zoals zo veel fabrikanten heeft ook Apple de gevolgen ondervonden van de leverings- en productieproblemen van hoogwaardige chips. Allemaal het gevolg van de chiptekorten door gebrek aan grondstoffen en productiecapaciteit – mede ook veroorzaakt door de coronapandemie en de sterk gestegen vraag naar chips - waar de industrie al enkele jaren mee kampt. Chipmakers als ASML werken hard aan een oplossing, onder andere door de bouw van nieuwe fabrieken, maar dat heeft tijd nodig.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 IGEL - Cloud Expo BN BW start 27-11/7-12
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!