Ron Smeets - 13 september 2023

Smartphone en tablet lespakket van DigiHandig

De missie van DigiHandig is het dichten van de digitale kloof in de samenleving. Steeds meer activiteiten, van chatten tot bankzaken, gebeuren online, maar er is ook nog steeds een groep mensen die kampen met onzekerheid. DigiHandig heeft speciaal voor deze Nederlanders een lespakket gepresenteerd voor het organiseren van workshops over de werking en het gebruik van smartphones en tablets.

Smartphone en tablet lespakket van DigiHandig image

Ons dagelijkse leven in deze wereld speelt zich meer en meer online af. Om niet buiten de boot te vallen zijn digitale vaardigheden steeds belangrijker. Recent onderzoek van de Alliantie Digitaal Samenleven toont echter aan dat bijna een kwart (minimaal 22%) van de Nederlanders worstelt met de digitale wereld. Zoals net zoveel vaardigheden geldt ook voor de digitale wereld dat oefenen kan helpen. Bovendien is het belangrijk dat er altijd een vangnet is voor degenen die er even niet uitkomen.

DigiHandig lespakket voor digitale vaardigheden

Om een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van digitale vaardigheden, heeft DigiHandig een innovatief lespakket ontwikkeld. Hiermee kunnen mensen vertrouwd raken met de smartphone en tablet. DigiHandig werkt hiervoor samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

"Te veel mensen beschikken niet over voldoende vaardigheden om mee te komen in de digitale samenleving. Het is essentieel dat we iedereen helpen hun digitale vaardigheden en kennis te vergroten", vertelt Nicolette Faneyte, senior beleidsmedewerker Digitale Inclusie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Centraal in het lespakket staan sociale verbinding, flexibiliteit en laagdrempeligheid, Afhankelijk van de behoefte, kunnen organisaties de onderdelen kiezen die het beste aansluiten bij hun doelgroep. De bijbehorende DigiHandig app biedt deelnemers de mogelijkheid om na de workshop thuis verder te oefenen op hun eigen telefoon.

Het lespakket is eerst uitvoerig getest in samenwerking met een breed netwerk van bibliotheken en buurthuizen. Nu is het moment daar om het gratis beschikbaar te stellen voor organisaties zoals bibliotheken, zorginstellingen en gemeenten. Zij kunnen hiermee eenvoudig workshops organiseren. "DigiHandig is een gave app die nu is doorvertaald naar een strak en fris lespakket. Zo kun je met een veilig gevoel op je eigen apparaat oefenen met bijvoorbeeld de online bibliotheek", vertelt Declan Mackrodt, Coördinator digitale basisvaardigheden bij Bibliotheek AanZet.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!