Wouter Hoeffnagel - 01 november 2023

Alliantie van veertig landen wil geen ransomware-losgeld meer betalen

Een alliantie van veertig landen willen gezamenlijk ransomware aanpakken. De deelnemers beloven geen losgeld meer te betalen na ransomware-aanvallen. Ook gaan zij informatie delen over digitale wallets die gebruikt worden in relatie tot ransomwarebetalingen.

Alliantie van veertig landen wil geen ransomware-losgeld meer betalen image

Dit is door het Amerikaanse Witte Huis bekend gemaakt, meldt Reuters. Ransomware is een vorm van malware waarmee cybercriminelen systemen en data in gijzeling nemen. In veel gevallen gaan aanvallers ook over tot de diefstal van gevoelige gegevens. Slachtoffers worden vaak afgeperst. De alliantie stelt dat door losgeld te betalen er geld stroomt naar ransomware-criminelen, wat het verdienmodel van de aanvallers ondersteunt.

Informatie delen

De alliantie wil onder meer informatie gaan delen over accounts waarop cybercriminelen losgeld van slachtoffers innen. Zo willen zij het verdienmodel van de criminelen aantasten. Twee platforms voor het delen van informatie worden opgezet, één door Litouwen en één door Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. De partnerlanden gaan een blacklist met elkaar delen waarop informatie over digitale wallets die gebruikt worden in relatie tot ransomwarebetalingen.

Welke landen precies deelnemen aan de alliantie is niet duidelijk. Wel is bekend dat de alliantie wordt geleid door de Verenigde Staten. Reuters noemden eerder onder meer Nigeria, Costa Rica, Singapore en Zuid-Korea als deelnemende landen. Daarnaast zouden ook Interpol en de Europese Unie zich bij de alliantie aansluiten.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!