Wouter Hoeffnagel - 16 februari 2024

New York wil techbedrijven laten betalen voor ggz jeugd

Meta, Bytedance, Snap en Google moeten betalen voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) van de jeugd in de stad New York. De stad wil de bedrijven via de rechter hiertoe dwingen.

New York wil techbedrijven laten betalen voor ggz jeugd image

De stad houdt de platforms Instagram, Facebook, YouTube, Snapchat en TikTok verantwoordelijk voor de opgelopen kosten van de ggz voor de jeugd. Onder meer door het inbouwen van verslavende functies en kwaadaardige algoritmes zouden de bedrijven schade hebben veroorzaakt.

Depressieve klachten

Al langer zijn er aanwijzingen dat het gebruik van social media schadelijk kan zijn voor tieners, en onder meer kan leiden tot depressieve klachten. The Wall Street Journal (WSJ) meldde eerder dat Instagram hiernaar zelf een groot intern onderzoek uitvoerde, waarvan de resultaten die beeld bevestigen.

In een reactie tegen CNBC stellen de betrokken bedrijven dat zij juist maatregelen hebben ingebouwd om het gebruik van hun platforms voor tieners te beperken. Ook stellen de partijen maatregelen te hebben genomen om de veiligheid van jonge gebruikers te waarborgen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!