Redactie - 14 maart 2015

Option boekt over 2014 verlies van 11,02 miljoen euro

Het Leuvense Option leed over 2014 opnieuw een bedrijfsverlies van 11,02 miljoen euro. Dat is nagenoeg evenveel als de 11,05 miljoen uit 2013. Daarachter zitten echter merkwaardige verschuivingen. De inkomsten uit "devices & solutions" halveerden ruim van 3,7 tot 1,2 miljoen euro. "Embedded & solutions", wat de kernactiviteit is, kromp van 3,5 miljoen naar 2 miljoen. M2M, machine-naar-machine communicatie, ging van 1,8 naar 1,3 miljoen. In totaal viel de omzet terug van 9,4 miljoen tot 5,2 miljoen (-44%).

Aan de kostenzijde sneed Option in administratie (-39%) en lichter in onderzoek en ontwikkeling (-12%). Verkoopkosten, marketing en royalties stegen van vrijwel nul tot 3 miljoen.

De netto financiële kosten, vooral van de obligatielening uit april 2014, stegen van 0,6 tot 1,8 miljoen. Netto verloor Option 12,9 miljoen, tegen 11,7 miljoen in 2013.

"De resultaten voor 2014 weerspiegelen de zeer trage aanloop van de beloftevolle markt voor het Internet der Dingen", legt CEO Frank Deschuytere in een persmededeling uit. "De tijd tussen het winnen van de applicaties, de toekenning van een contract en de uitlevering in hogere volumes is substantieel langer dan oorspronkelijk ingeschat".

De cashdrain van opnieuw 12 miljoen vertaalt zich in een geconsolideerd negatief eigen vermogen van -15,3 miljoen tegen nog -5,8 in 2013. "De voornaamste obligatiehouders, aangevuld met een aantal nieuwe partijen, hebben zich geëngageerd ons verder financieel te ondersteunen", stelt Option.

De obligatielening van 12 miljoen was in april 2014 verstrekt door Quaeroq (4 miljoen), Vermec (1,5 miljoen), Alychlo (2,7 miljoen, een holding van Marc Coucke) en een lange reeks kleinere geldschieters, waaronder ook voorzitter Jan Callewaert en CEO Frank Deschuytere.

De schulden op meer dan 1 jaar zijn intussen opgelopen van 8 naar 17,6 miljoen.

Concrete projecten

Hoewel de omzet krimpt, zegt Option dat er vooruitgang is De Leuvenaren bouwen zich om van een hardwarefabrikant tot een leverancier van "oplossingen en engineeringdiensten" voor het "Internet van de Dingen" (Internet of Things, IoT).

Centraal daarin staat het CloudGate platform, een veelzijdig stuk zelf ontwikkelde hardware dat de brug vormt tussen allerlei sensoren op het terrein en toepassingen in datacentra. De activiteiten zitten nu vooral in de VS. Option heeft met ABB (Asea Brown Boveri) een smart meter/home automation oplossing uitgewerkt.

De samenwerking met Deutsche Telecom, AT&T en Verizon is "geïntensifieerd". Option zegt dat het al applicaties voor het draadloos beheer van straatverlichting en voor het beheer op afstand van industriële apparaten zoals elektriciteitsgeneratoren, verwarmingsinstallaties en airconditioningsystemen heeft opgeleverd. "In samenwerking met lokale mobiele operatoren zijn applicaties uitgewerkt en geïnstalleerd voor WIFI-verbindingen in taxi's en bussen".

In samenwerking met Datanews

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!