07 mei 2024

Alles over AI-chatbots en de klantenservice

AI heeft de gehele ondernemerswereld op zijn kop gezet en de ontwikkelingen gaan sneller dan ooit. Om die reden zijn er veel IT-bedrijven die er alles aan doen om zo snel mogelijk AI te integreren. Onder meer om oplossingen voor complexe vraagstukken te bieden en bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Alles over AI-chatbots en de klantenservice image

Natuurlijk wordt AI voor veel zaken gebruikt op dit moment. Denk aan het genereren van teksten, programmeren en ga zo maar verder. Maar in deze blog gaan we wat dieper in op de AI-integratie in klantenservices. Iets wat je steeds vaker ziet en vooral grotere bedrijven maken er gebruik van. Wat kunnen de AI-chatbots betekenen voor de klantenservice en wat zijn de voordelen?

Wat kan de chatbot zoal?

De AI-chatbot is natuurlijk vergevorderd in 2024 en daarom worden ze ook vaker gebruikt dan vroeger door website-eigenaren die bijvoorbeeld hun website hosten bij Transip.nl. Een tijdje geleden waren ze nog niet zo geavanceerd en zorgde het vooral voor slechte klantervaringen. Maar wat kan een goede AI-chatbot tegenwoordig zoal?

Welnu, in de eerste plaats kan de AI-chatbot informatie ontvangen en hier vervolgens over nadenken. De bot probeert vervolgens het beste antwoord te vinden en kan soms ook al beslissingen nemen. Bij tamelijk simpele vragen komt de AI direct met een oplossing en bij complexere vragen is er natuurlijk de steun van een klantenservicemedewerker nodig. Het bijzondere aan de hedendaagse AI-chatbot is dat deze een zelflerend vermogen heeft. Hoe meer mensen dus vragen stellen, hoe vaardiger de chatbot wordt.

De voordelen van een AI-chatbot integreren

Veel bedrijven doen er goed aan om een AI-chatbot in de klantenservice te integreren. Natuurlijk is de AI-chatbot, op dit moment, niet te vergelijken met een echte klantenservicemedewerker. Wel kan de AI-chatbot ondersteuning bieden, dus je kunt hem zien als een soort assistent van een medewerker. Als je nu een chatbot integreert, dan profiteer je direct van meerdere voordelen.

Minder ‘echte’ medewerkers nodig

Op dit moment zijn er veel uitdagingen op de arbeidsmarkt. Veel bedrijven vinden het lastig om capabel personeel te vinden en het voordeel van AI-chatbots is dat je minder ‘echte’ medewerkers nodig hebt. De AI-chatbot kan namelijk veel werkzaamheden overnemen.

Een betere klantervaring

Hoe beter klanten geholpen worden, hoe tevredener ze terugkijken op je bedrijf en de algehele service. Een slechte klantenservice is voor veel mensen frustratie nummer 1. Met een geavanceerde AI-chatbot kun jij een uitstekende klantervaring bieden. Klanten met relatief simpele vragen hoeven dan namelijk niet meer in een wachtrij te staan.

Daarnaast kan een chatbot bij ingewikkelde vragen de kern eruit filteren, zodat een medewerker sneller weet wat hem of haar te doen staat. Dit zorgt onder meer voor betere recensies en daarmee automatisch ook voor meer winst.

Door: Remon Hendriksen, eigenaar Internet Impact

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!