Witold Kepinski - 16 december 2016

Partnerland Japan sterk aanwezig op CeBIT 2017

In maart 2017 presenteert Japan zich als partnerland van de CeBIT in Hannover. De CeBIT 2017 vindt plaats van 20 t/m 24 maart. 

Premier Abe zal op de CeBIT ook de EU-commissaris voor digitale economie en samenleving, Günther Oettinger, ontmoeten. Oettinger zal op de eerste dag van de CeBIT 2017 voor de tweede keer de voortgangsconferentie over de Europese Digitale Agenda in Hannover laten plaatsvinden.

De aanwezigheid van Japanse ondernemingen op de CeBIT wordt in vergelijking met eerdere jaren duidelijk uitgebreid. Beursorganisator Deutsche Messe verwacht tijdens de CeBIT 2017 meer dan 100 ondernemingen en instituten uit Japan. De Japanse centrale stand zal in hal 4 zijn. Daarnaast exposeren talrijke ondernemingen uit het land van de rijzende zon in de voor hen relevante delen van de beurs. Zwaartepunten van de presentatie zullen onder andere het internet der dingen en het thema midden- en kleinbedrijf zijn.

Hoezeer Japan in de toekomst verankerd is, bewijst onder andere professor Hiroshi Ishiguro, een van de sprekers op de CeBIT Global Conferences 2017 op de tweede dag van de beurs, dinsdag 21 maart. Ishiguro leidt het laboratorium voor intelligente robots van de afdeling voor adaptieve machinesystemen aan de universiteit van Osaka. Hij heeft onder meer een mensvormige robot naar zijn eigen evenbeeld ontwikkeld. Ishiguro houdt zich bezig met de toekomst van een door techniek bestuurde wereld en stelt de vraag: „Wordt de mens een verouderd model?“

Een ander hoogtepunt in het optreden van Japan op de CeBIT is de Japan Germany ICT Summit op de eerste dag van de beurs, maandag 20 maart. Doel van de topbijeenkomst is versterking van de samenwerking op het gebied van de informatietechnologie, bespreking van op de toekomst gerichte samenwerkingsmogelijkheden en stimulering van wederzijdse investeringen bij het bedrijfsleven. Naast regeringsleden zullen vertegenwoordigers van Duitse en Japanse IT-ondernemingen deelnemen.

De diplomatieke betrekkingen tussen Duitsland en Japan bestaan al 155 jaar. Japan is een van de belangrijkste handelspartners van Duitsland in Azië. In 2015 bedroeg het handelsvolume tussen Duitsland en Japan circa 40 miljard euro. Japan voerde voor bijna 17 miljard euro aan producten uit Duitsland in. Ruim 22 miljoen euro aan Japanse producten kwamen naar Duitsland.

Naast overeenkomsten op regeringsniveau zijn er momenteel meer dan 300 overeenkomsten voor samenwerking tussen Duitse en Japanse instellingen voor hoger onderwijs, aangevuld door projectovereenkomsten en samenwerkingscontracten van buiten-universitaire onderzoeksinstituten.

Axians BW 27-05-2024 tm 10-06-2024 Vertiv BW 27-05-2024 tm 10-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!