Redactie - 06 mei 2024

Het virtuele schild van Cisco! De nieuwe norm in cybersecurity

Onlangs heeft Cisco een baanbrekende oplossing gelanceerd genaamd Hypershield, een AI-native security-architectuur om real-time bescherming te bieden tegen nieuwe kwetsbaarheden en cyberaanvallen. Dutch IT-Channel sprak met Jan Heijdra, de Field CTO Security van Cisco Nederland, over deze innovatie en de cruciale rol van AI bij het veilig houden van IT-omgevingen. Heijdra benadrukt: “Met Cisco Hypershield kunnen organisaties een revolutionaire oplossing inzetten om zich te beschermen tegen de voortdurende dreiging van nieuwe kwetsbaarheden, die dagelijks worden blootgesteld aan de online wereld. Dankzij Artificial Intelligence (AI) biedt Hypershield gebruikers een virtueel schild die automatisch actief blijft, tot alle kwetsbaarheden zijn gepatcht. Gemiddeld duurt het 49 dagen voordat nieuwe kwetsbaarheden gepatcht zijn. Hypershield biedt binnen enkele minuten bescherming totdat het securityteam de kwetsbaarheid hebben gepatcht. Tegelijkertijd analyseert Hypershield het applicatie landschap en bijbehorende applicatie afhankelijkheden. Met deze kennis kan het AI model segmentatie toe passen om verdachte laterale bewegingen onmogelijk te maken. Hypershield vertegenwoordigt de moderne beveiligingsstrategie die vandaag de dag nodig is in datacenters, clouds en IT-infrastructuur om AI en andere workloads te beschermen.”

Het virtuele schild van Cisco! De nieuwe norm in cybersecurity image

Securityoplossingen kunnen niet zonder AI

In een tijdperk waarin cyberdreigingen steeds geavanceerder worden en zich razendsnel ontwikkelen, is het gebruik van Artificial Intelligence (AI) in securityoplossingen steeds noodzakelijker geworden volgens Heijdra. Traditionele beveiligingsmethoden zijn vaak niet langer voldoende om de snelheid en complexiteit van moderne aanvallen bij te houden. “De opkomst van Artificial Intelligence heeft een paradigmaverschuiving teweeggebracht in de wereld van cybersecurity. Terwijl securitybedrijven AI omarmen als een krachtig middel om cyberdreigingen te bestrijden, zien we ook een alarmerende trend waarbij cybercriminelen dezelfde technologie gebruiken om hun aanvallen te versterken. Het is een constante strijd tussen innovatie en dreiging, waarbij AI een centrale rol speelt aan zowel de verdedigings- als de aanvalszijde. Bij Cisco zijn we ons hier als geen ander van bewust, en als antwoord hierop hebben we Hypershield ontwikkeld.”

Heijdra vervolgd: “Door AI te gebruiken kunnen cybercriminelen bijvoorbeeld geautomatiseerde phishing-campagnes opzetten die zijn gepersonaliseerd op basis van verzamelde gegevens, of kunnen ze machine learning-algoritmen inzetten om kwetsbaarheden in software te identificeren en te exploiteren op een schaal die voorheen ondenkbaar was. Bovendien kunnen ze AI gebruiken om aanvalspatronen te analyseren en aan te passen, waardoor ze snel kunnen reageren op veranderingen in verdedigingsmechanismen en moeilijker te detecteren zijn. Het is een alarmerende realiteit waarmee de industrie mee wordt geconfronteerd, en het onderstreept de urgentie dat we onze verdedigingsmechanismen moeten blijven innoveren met AI om te voorkomen dat cybercriminelen ons niet inhalen.”

AI-native vs. geïntegreerde AI

Hoewel er al veel securityoplossingen met AI zijn, is er volgens Heijdra veel verschil: “Maar al te vaak zien we dat securityoplossingen niet AI-Native zijn, maar dat AI achteraf is toegevoegd met een bestaande oplossing. Een AI-native benadering, zoals bij Hypershield, is beter omdat het de kans op false positives minimaliseert en een meer geavanceerde, responsieve en effectieve manier biedt om organisaties te beschermen tegen de voortdurende dreiging van cyberaanvallen. Bovendien kunnen AI-Native oplossingen zich beter aanpassen op de veranderende dreigingslandschappen.”

Om securityoplossingen met AI-technologie te ontwikkelen werkt Cisco nauw samen met NVIDIA. Heijdra: “De samenwerking met NVIDIA stelt ons in staat om de krachten te bundelen en AI-native securityoplossingen te ontwikkelen die de complexe uitdagingen van moderne datacenters aanpakken. Door gebruik te maken van NVIDIA's geavanceerde AI-technologieën, zoals het Morpheus cybersecurity AI-framework en de NIM-microservices, zijn we in staat om een nieuwe standaard te zetten voor cybersecurity, van de cloud tot aan de edge van het netwerk. Samen streven we ernaar om bedrijven over de hele wereld te voorzien van krachtige, toekomstbestendige beveiligingsoplossingen die hen in staat stellen om te gedijen in een steeds veranderend dreigingslandschap."

Kansen voor partners

Heijdra verwacht dat Hypershield ook kansen biedt voor partners: “Hypershield biedt onze partners kansen om succesvol te zijn in een steeds veranderende en competitieve markt. Niet alleen kunnen ze zich onderscheiden door een unieke toekomstbestendige securityoplossing aan te bieden, maar ook ervoor te zorgen dat klanten sneller voldoen aan compliance-eisen, zoals NIS2. Deze wetgeving benadrukt het cruciale belang voor organisaties om 'passende maatregelen' te nemen om de security van hun netwerken en informatiesystemen te waarborgen en cyberdreigingen effectief aan te pakken. Door Hypershield te implementeren, voldoen klanten al grotendeels aan de nodige technische maatregelen, waardoor ze zich kunnen concentreren op de organisatorische aspecten van compliance.”

Cybercriminelen voorblijven

Tot slot vroegen we Heijdra of Hypershield de heilige graal is voor cybersecurity. Hierop antwoordt hij bedachtzaam: “Dat verwacht ik niet, maar in de wereld van cybersecurity is verandering de enige constante. Met de opkomst van AI-gestuurde oplossingen zoals Cisco's Hypershield kunnen organisaties voorop blijven lopen in deze voortdurende strijd tegen de toenemende complexiteit van cyberdreigingen. Hoewel Hypershield een revolutionaire benadering is, moeten we ons realiseren dat cybersecurity een voortdurende evolutie is. Het is cruciaal om altijd alert te blijven op nieuwe dreigingen en technologieën, en om onze beveiligingsstrategieën voortdurend aan te passen aan het veranderende landschap van cyberdreigingen.” Deze reflectie van Heijdra benadrukt het dynamische karakter van cybersecurity en het belang van voortdurende innovatie en aanpassing om effectief te blijven in de strijd tegen cybercriminaliteit.

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!