Redactie - 16 maart 2016

VMware platform faciliteert digitaal werken

VMware en zijn partners spelen in op de digitale transformatie. De leverancier biedt daarvoor een platform dat bestaat uit vSphere servervirtualisatie, NXS netwerkvirtualisatie, VSAN storage virtualisatie, cloud management, security en Horizon End-User Computing (EUC) oplossingen. “Al deze deelgebieden vormen samen een platform dat eindgebruikers ondersteunt in hun digitale transformatie. Hierdoor kunnen zij meer digitaal werken en één persoonlijke workspace experience aanbieden. Application lifecycle management speelt hierbij een cruciale rol”, aldus Stef Koopman, channel manager bij VMware Benelux. Hij zegt dit tijdens de eerste Digital Transformation Conference van de EMC Federation, dat onlangs werd gehouden in De Fabrique in Utrecht.

Onder het motto 'One Cloud, Any App, Any Device' zet VMware de transitie voort van een puur virtualisatiebedrijf naar een leverancier met een compleet portfolio van oplossingen. De VMware-strategie naar de markt is gebaseerd op drie pijlers: Software Defined Data Center (SDDC), EUC en hybrid cloud. “Daarbij bieden we een eenvoudige managementtool om de verschillende oplossingen en omgevingen op één, consistente manier te beheren. Applicaties zijn daardoor voor eindgebruikers op elke soort device altijd beschikbaar, vanuit een ‘always on’-gedachte.”

VMware Workspace ONE Launch

Het VMware EUC-aanbod wordt door steeds meer klanten omhelsd, aldus Koopman. “Dat komt door verschillende zaken. We integreren al onze technologie in één platform, zoals het nieuwste VMware Workspace ONE platform dat identity-, device-management en applicatielevering integreert. Dit platform biedt niet alleen vdi-ondersteuning, maar ook ondersteuning voor SaaS-gebaseerde apps met single sign-on technologie. We hebben tevens zeer sterke security toepassingen ingebouwd als integraal onderdeel van Workspace ONE Application life cycle management. De IT-afdeling heeft daardoor volledige controle en de gebruiker kan in alle vrijheid werken met een goede workspace experience.”

Partners passen application life cycle management vaker toe bij klanten, aldus Koopman. “Bij de eindgebruiker draait het om de applicaties. De businessafdelingen willen daartoe toegang hebben, dat verwachten ze van IT. Dit biedt interessante businesskansen voor partners. Die kunnen met hun services een toegevoegde waarde leveren met het VMware Workspace ONE platform. Ze kunnen voor hun klanten apps beschikbaar maken die een hoge performance bieden. Ik denk daarom dat lifecycle management op het gebied van applicaties essentieel kan worden voor partners om zich te onderscheiden naar hun klanten toe.”

Microsegmentatie met NSX

Een andere groeimarkt voor partners is VMware NSX netwerkvirtualisatie, een onderdeel van het VMware SDDC aanbod. NSX zorgt ervoor dat organisaties snel virtuele netwerken kunnen creëren, bewaren en ook weer uitfaseren zonder dat het fysieke netwerk opnieuw moet worden geconfigureerd. VMware NSX vermindert de tijd die nodig is voor het provisionen van top-of-rack switches, multi-tier networking en security-services van weken naar seconden, aldus Koopman. “We zien nu vaker nieuwe resellers inspringen op het NSX-platform, onder andere voor het uitrollen van firewalls en loadbalancers. Maar VMware NXS is ook een krachtige integratie oplossing voor end user computing. Je kan bijvoorbeeld microsegmentatie op EUC toepassen. Met netwerk microsegmentatie worden de enterprise security-uitdagingen van over-provisioned datacentertoegang aangepakt. Het onderscheidend vermogen van NSX is dat de security policies op VM niveau worden toegepast, onafhankelijk van de hardware waarop deze VM’s draaien. We zien dat ook in Nederland klanten dit oppakken binnen verschillende branches. VMware NSX wordt bijvoorbeeld gebruikt door Novamedia, de eigenaar van onder andere de Postcode Loterij. Afgelopen jaar heeft VMware grote wins gezien in onder andere lokale en centrale overheid, healthcare, financials en transport. We hebben dus behoorlijk wat successen geboekt met VMware NSX. Het netwerkvirtualisatie platform biedt een zichtbare toegevoegde waarde op diverse use cases. VMware partners krijgen daardoor steeds meer aanvragen wat klanten met NSX kunnen doen. Overigens biedt VMware NSX geen ‘one size fits all’ model. VMware partners kunnen daardoor een eigen software defined networking (sdn) concept ontwikkelen en bij bestaande en potentiële eindgebruikers positioneren.”

Hyper-Converged Infrastructure

Op het gebied van dataopslag binnen de SSDC propositie biedt VMware de Virtual Storage Area Network (VSAN) Hyper-Converged Infrastructure (HCI) software optie die door partners bij klanten worden geïmplementeerd. HCI-systemen combineren software-gebaseerde compute-, storage- en netwerkmogelijkheden met iedere x86-hardware. VMware’s hyper-converged software bestaat uit vSphere, Virtual SAN en vCenter Server en transformeert x86-servers en direct-attached storage tot een eenvoudig, robuust HCI-systeem aldus Koopman: “Virtual SAN zorgt voor hoge performance omgevingen van onder andere EUC. Virtual SAN biedt ook brede inzetbaarheid als key onderdeel in ons SDDC-platform, wat ideaal is voor bedrijfskritische applicaties zoals Oracle en SAP. Veel partners zien daarin mogelijkheden om een winstgevende business te ontwikkelen. De nieuwe release van VMware Virtual SAN 6.2 heeft nieuwe geavanceerde data-efficiëntiemogelijkheden voor all-flash storage alsook nieuwe Quality of Service- en monitoring-mogelijkheden voor performance en capaciteit. VMware Virtual SAN 6.2 biedt klanten een all-flash HCI-systeem voor 1 dollar per bruikbaar GB en een 10x hogere storage-efficiëntie.”

Service Model

Met de brede propositie van VMware dat bestaat uit SDDC, EUC en hybride cloud zegt Koopman samen verder te groeien in de markt en in te spelen op de digitale transformatie. “VMware groeit verder in verschillende branches. We hebben al een sterke positie binnen de overheid en healthcare, die we uitbouwen met onze securitystrategie. Dat bouwen we ook in andere branches uit zoals bij onderwijsorganisaties, de banken en de verzekeraars. VMware biedt partners daarbij een platform voor digitale transformatie dat niet alleen eindgebruikers treft, maar ook channel partners. Die gaan hun businessmodel veranderen om digitale transformatie mogelijk te maken. De transactionele businessmodellen van partners veranderen nu meer naar een service model en de afhankelijkheid van productverkoop gaat daardoor naar beneden. Het gaat er voor onze partners om hoe zij digitale transformatie bij hun klanten mogelijk maken, waardoor deze zich kunnen onderscheiden van hun concurrenten. We zien dat partners dit oppakken. Digitale transformatie is een proces wat nu gaande is. De traditionele business loopt voor veel partners nog door, maar ze kijken steeds meer naar nieuwe kansen, zoals digitale transformatie. Bij die transitie is de ene partner sneller dan de andere, maar iedereen doet dat uiteindelijk op zijn eigen manier met een eigen business propositie. Stilstaan is geen optie.”

 

KADER: Service providers spelen essentiële rol bij hybride cloud

Service providers spelen een essentiële rol bij de hybride cloud, aldus Koopman. “We koppelen ons klantenbestand aan VMware service providers, omdat tachtig procent van de wereldwijde servers is gevirtualiseerd op VMware. Die gevirtualiseerde servers kunnen worden gekoppeld aan elke cloud, waarbij klanten altijd regie en controle hebben. Bij deze propositie spelen onze service providers een essentiële rol. We zijn in Nederland inmiddels heel succesvol in het bereiken van gezamenlijke eindgebruikers. De service providers maken vaak gebruik van het totale VMware platform. Op basis van VMware vSphere, bieden ze services aan, die dan worden ingebed met VSAN, NSX, onze security propositie en vRealize service portal voor cloudbeheer, waardoor ze meer en betere service level agreements (sla’s) en services kunnen aanbieden op basis van security en beschikbaarheid. Service providers kunnen dan bijvoorbeeld end user computing vanuit hosting omgevingen aanbieden. Of ze kunnen met VMware AirWatch devices beheren die werken op Windows 10, Android of Apple iOS en MAC.”

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!