Anne van den Berg - 24 april 2024

Zet jij je geld in op één aandeel of spreid je je portfolio?

Wanneer je gaat beleggen, dan is het eerste advies dat je krijgt: diversifieer. “Al je vermogen in één aandeel investeren is erg risicovol, maar kocht je een aantal jaren terug Nvidia-aandelen, dan was je nu spekkoper”, vertelt Rick van den Hoogenhof, Manager Copaco Cloud. Wat de overeenkomst is tussen de beurs en Copaco? “Voor MSP’s is het niet anders, we voeren dagelijks gesprekken over de voor- én nadelen van een single of multi-vendorstrategie en proberen de kansen in de markt op waarde te schatten.”

Zet jij je geld in op één aandeel of spreid je je portfolio? image

“Als je gaat beleggen, maak je keuzes op basis van de beschikbare informatie, je visie en ga je voor een beleggingsstrategie waarin jij gelooft. Een bedrijf opereert min of meer hetzelfde, je stippelt een strategie uit waarmee je groei verwacht te realiseren. De ene MSP kiest voor een eigen platform, de ander voor outsourcing naar Copaco VMware Cloud of Azure met een duidelijke focus op een van de ‘cloudopties. Zij geloven in dat specifieke ‘aandeel’. Andere MSP’s gaan breder de markt in en bieden meer mogelijkheden aan.”

Kostenstijgingen, krapte op de arbeidsmarkt en overnames

Aan het woord is Rick van den Hoogenhof, Manager Copaco Cloud. De vergelijking met de beurs en de risico’s die komen kijken bij investeren in één aandeel, komt niet uit de lucht vallen. De afgelopen tijd is opnieuw gebleken dat de wereld van gisteren er vandaag ineens anders uit kan zien.

Door de fikse prijsverhogingen in de public cloud, gestegen datacenterkosten en de overname van VMware schijnt op iedere MSP-strategie ineens een ander licht. Copaco ziet dat MSP’s hun strategie heroverwegen en hun risico’s en afhankelijkheden opnieuw beoordelen.

Met Copaco Cloud toegang tot public en private clouds

Omdat een aandeel of de markt wisselvallig kan zijn, neemt Copaco de rol op zich om partners flexibiliteit te geven en te adviseren in het maken van eigen keuzes. Uniek is dat in het Copaco Cloud platform alle opties samenkomen. Het platform voorziet in de provisioning, reporting en billing van Azure (de grootste public cloud in Nederland) en Copaco VMware Cloud. Daarnaast zijn clouds van derden en vele on-premise oplossingen ook onderdeel van het portfolio, zodat alle varianten voor partners beschikbaar zijn.

Door de Premier Partner-status van Copaco Cloud bij Broadcom kunnen Registered Partners hun VMware cores automatisch via het Copaco Cloud platform rapporteren en inkopen. Op deze manier is dus ook de private-cloudvariant geïntegreerd in het Copaco Cloud platform en daarmee houdt een MSP alle strategische opties voor zich open.

Rick van den Hoogenhof: “Door de moderne opzet van Copaco VMware Cloud en de verregaande automatisering van processen rondom onze VMware-propositie hebben we kostenstijgingen opgevangen en onze tarieven niet verhoogd. Daarvoor zijn we door onze partners beloond, het aantal aangesloten MSP’s op ons platform groeit hard. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt en daarmee de lastige opgave om voldoende engineers te vinden, zien we een trend van outsourcing.”

Grotere incentive om op één partij te focussen

Anders dan op de beurs is er overigens wel een duidelijke incentive om op één partij in te zetten. Dat is het volledig trainen en certificeren van je techneuten. “Dat heeft een voordeel omdat je dan echt kan specialiseren en optimaliseren. Tegelijkertijd ben je net als op de beurs, overgeleverd aan de strategie en koers van die ene partij. Het blijft daarom belangrijk scherp te blijven en vooruit te kijken. Want als de koers verandert, kan je aardig de pineut zijn.”

Stel, je bent je bewust van de risico’s en je wilt gaan diversifiëren. Wat kan je dan het beste doen? “Het advies is hetzelfde als bij beleggen: je maakt keuzes met je ratio, niet met emotie. Je moet je niet gek laten maken door wat de markt roept. Er is niet echt een goede of een foute keuze, maar het is belangrijk om goed na te denken over de consequenties van je keuze. Net als met de aandelenkoers, dien je te staan voor je strategie en er dan vol voor te gaan.”

De prijs van onbeperkt op- en afschalen

“We zien MSP’s steeds vaker terugkomen op de wens van onbeperkt op- en afschalen. Onbeperkte flexibiliteit is duurder omdat je provider daarin altijd mee moet gaan. Als jij afschaalt, heeft je provider nog wel de kosten, of jijzelf indien je je eigen platform host. Bovendien blijkt vrijwel niemand 100% flexibiliteit nodig te hebben. Daarom zien we steeds meer MSP’s prijsafspraken maken over een vast commitment voor lagere tarieven. Dat doen we met Copaco VMware Cloud, maar ook Microsoft biedt bewust Reserved Instances en Savings Plan aan om kosten te besparen.”

VMware Premium Partner en Microsoft CSP-status

We zien nieuwe keuzes gemaakt worden en partners die op zoek zijn naar een mix van public en private. “We zijn de enige partner die VMware Premium Partner is én de Indirect CSP-status heeft bij Microsoft”, aldus Van de Hoogenhof. “MSP’s die niet meer willen investeren (CAPEX) komen daarom uit bij Copaco Cloud. Zij nemen Azure en/of Copaco VMware Cloud af op abonnements- of OPEX-basis. In het tweede geval kunnen MSP’s blijven werken met de vaak door hen omarmde VMware-technologie.”

Voordelen van VMware Cloud

VMware Cloud heeft wat Van den Hoogenhof betreft nog een voordeel ten opzichte van de public cloud. “Er zijn weinig spendingrisico’s en we werken met een eenvoudig en transparant kostenmodel.”

Daarbij, vertelt hij, is veel op Copaco Cloud geautomatiseerd. “We halen veel efficiëntie omdat veel routineuze werkzaamheden volledig geautomatiseerd zijn in het platform. Daar win je echt aan efficiëntie. Plus: als je vragen hebt, dan kan je ons bellen. Dat is bij public clouds toch lastiger, want daar spreek je eigenlijk geen mensen die aan de kern van die oplossingen werken, de core techneuten. Als je ze al bereikt.”

Waarom je voor een public cloud kiest

Hoewel Van den Hoogenhof enthousiast blijft over VMware voor MSP’s, uiteraard via het Copaco Cloud Platform, blijft hij benadrukken dat ook andere keuzes zeer lonend kunnen zijn. “Kijk, Azure biedt natuurlijk veel meer dan alleen maar infrastructuur en is door de tijd veel stabieler geworden. Ze bieden een DevOps en SaaS-diensten en zitten boordevol innovatie. Denk aan de ontwikkeling van AI, maar ook iets ‘simpels’ als Azure Virtual Desktop. Zeker in combinatie met Nerdio Manager for MSP. Azure is booming en behoeft daarom wellicht minder toelichting. In deze tijden willen we onze partners vooral informeren over de opties die zij hebben.”

Hij sluit af: “De vraag is nu: hoe ziet jouw toekomstige strategie eruit? Wil je diversifiëren of blijf je geloven in de kracht van één cloudleverancier? Als MSP kies je zelf, maar wij ondersteunen je bij welke beslissing je ook maakt.”

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!